Osteoporoza este cea mai frecventă boală a oaselor, caracterizată printr-un proces continuu de pierdere a masei osoase, de șubrezire a oaselor, de deteriorare a țesutului osos și de perturbare a microarhitecturii osoase.
Apare mai des la femei (la menopauză) și la persoanele vârstnice. Estimările din 2017 au arătat că pese 200 de milioane de oameni suferă de osteoporoză la nivel mondial.
Potrivit unor statistici recente realizate de International Osteoporosis Foundation, 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați vor suferi de fracturi osteoporotice după vârsta de 50 de ani.
SIMPTOME DE OSTEOPOROZĂ
Osteoporoza este o boală silențioasă. Nu provoacă nici un simptom, până când apare o fractură. O persoană poate bănui că suferă de osteoporoză dacă observă că o scădere a înălțimii și o curbare a spinării.
Oasele devin atât de fragile, încât se pot rupe extrem de ușor, în urma unei căzături, a unei izbituri minore, sau chiar a unui strănut.
Un număr consistent de studii au arătat că osteoporoza la persoanele adulte este cauzată de un dezechilibru între resorbția oaselor și excesul de formare a oaselor.
Sunt implicați factori genetici și biochimici, precum lipsa de vitamina D și hiperparatiroidismul – care accelerează procesul de pierdere osoasă.
Terapiile curente pentru osteoporoză (administrare de hormoni sintetici, săruri de calciu, bifosfonați, vitamina D, stronțiu) sunt asociate cu efecte adverse, mai ales la o administrare pe termen lung. Specialiștii sunt însă de părere că la persoanele cu risc crescut de fracturi, beneficiile sunt mai mari decât efectele adverse.
APITERAPIA ÎN OSTEOPOROZĂ
Tratamentele alternative disponibile constau în produse fitoterapeutice și apicole. Journal of Osteoporosis and Physical Activity recomandă extractul de trifoi roșu, soia și Black Cohosh. Aceste plante conțin substanțe fitoestrogenice și pot fi utile în remedierea tulburărilor hormonale și menopauzale.
Dr. Cristina Pavel, expert în fitoterapie și apiterapie, vorbește despre valorarea produselor apicole în tratamentul osteoporozei. Veninul de albine stimulează imunitatea și circulația locală, și contribuie la refacerea oaselor.
Polenul (îndeosebi polenul de cireș) și păstura sunt extrem de hrănitoare, la fel și lăptișorul de matcă și apilarnilul, care vin cu un aport prețios de vitamine, enzime și precursori hormonali.
Mierea de albine (îndeosebi cea de rapiță) trebuie de asemenea consumată zilnic, la fel și extractul de propolis. Mierea se poate folosi și extern, sub formă de masaj.
Extractul apos de propolis poate fi combinat cu plante medicinale, precum coada-calului, afin, măceș, rhodiola, cătină, usturoi, păducel, păpădie, gingko biloba, muguri de plop, Ashwagandha și ginseng.
Sunt utile și sucurile proaspete, obținute din citrice, mere, sfeclă roșie, morcovi, fructe de pădure și struguri închiși la culoare, câte 300-500 ml pe zi.
Surse bibliografice:
1. Drake MT, Clarke BL, Lewiecki EM. The Pathophysiology and Treatment of Osteoporosis. Clinical Therapies. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26163201
2. National Osteoporosis Foundation, What is Osteoporosis and What Causes It? https://www.nof.org/patients/what-is-osteoporosis/
3. Tümay Sözen, Lale Özışık, and Nursel Çalık Başaran. An overview and management of osteoporosis. European Journal of Rheumatology. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5335887/
4. Steaua Divină, TRATAREA OSTEOPOROZEI PRIN APITERAPIE: https://steaua-divina.ro/blog/26_tratarea-osteoporozei-prin-apiterapie.html