PROPOLISUL protejează CREIERUL de ÎMBĂTRÂNIRE și BOLI

Produsele apicole influențează în mod benefic sănătatea organismului uman prin bogăția de compuși cu proprietăți terapeutice multiple: antioxidante, antimicrobiene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare și cardioprotectoare.

Propolisul este un produs natural, colectat de albine din diferite plante, comercializat ca supliment alimentar datorită faptului că îmbunătățește sănătatea.

PROPOLISUL – COMPOZIȚIE ȘI PROPRIETĂȚI 

Principala substanță din compoziția sa este rășina (50%), urmată de ceară (30%), uleiuri esențiale (10%), polen (5%) și alți compuși organici (5%). Conține peste 300 de compuși naturali, dintre care cei mai importanți sunt antioxidanții, aminoacizii, steroizii, cumarinele, beta-steroizii, terpenii și esterii. Este de asemenea o sursă importantă de vitamine (B1, B2, B6, C, E) și minerale utile (magneziu, calciu, potasiu, sodiu, cupru, zinc, mangan și fier).

Prezintă un spectru larg de activități biologice și farmacologice:

– imunomodulatoare
– antitumorale, anticancerigene
– antiulceroase
– hepatoprotectoare
– cardioprotectoare
– neuroprotectoare
– antidiabetice
– antiseptice
– antimicotice, antibacteriene, antifungice
– antioxidante
– antiinflamatoare

PROPOLISUL PROTEJEAZĂ CREIERUL

Polifenolii regăsiți în fructe și legume atrag tot mai mult atenția oamenilor de știință datorită rolului lor esențial în protejarea celulelor neurale de stresul oxidativ și de inflamații asociate cu îmbătrânirea normală și cu bolile cronice cauzate de vârsta înaintată.

Un studiu publicat în anul 2012 în jurnalul științific Frontiers in Bioscience a arătat că propolisul are efecte benefice asupra bolilor neurologice.

Propolisul este fără îndoială una din cele mai concentrate surse de polifenoli. Conține îndeosebi flavonoide (12 la număr: pinocembrină, acacetină, chirzină, rutină, kaempferol, apigenină, miricetină, catechine, naringenină, galangină, quercetină) și acizi fenolici.

Antioxidanții sunt esențiali în combaterea îmbătrânirii premature a organismului și protejarea celulelor și țesuturilor de bolile cronice. Aceștia acționează prin eliminarea radicalilor liberi. Radicalii liberi activi sunt implicați în îmbătrânirea și degradarea celulară în boli precum cele cardiovasculare, artrită, diabet, cancer, Parkinson sau Alzheimer.

Daunele oxidative pot afecta de asemenea funcția ficatului, iar studiile pe șobolani au arătat că extractul de propolis are efect protector împotriva daunelor celulelor hepatice.

 

Surse bibliografice:

1. Farooqui T, Farooqui AA., „Beneficial effects of propolis on human health and neurological diseases”, articol publicat în Frontiers in Bioscience (Elite Ed). 2012 Jan 1;4:779-93, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22201913
2. Visweswara Rao Pasupuleti, Lakhsmi Sammugam, Nagesvari Ramesh, and Siew Hua Gan, „Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits”, articol publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017: 1259510, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/
3. Vijay D. Wagh, „Propolis: A Wonder Bees Product and Its Pharmacological Potentials”, articol publicat în Advances in Pharmacological Sciences. 2013; 2013: 308249, preluat de pe siteul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872021/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *