REMEDII naturiste pentru femeile cu OVARE POLICHISTICE

Un studiu de 3 luni, publicat în 2017 în Phytoterapy Research a arătat că unele plante și anumite schimbări în stilul de viață pot avea o influență benefică asupra sindromului ovarelor polichistice (SOP).

Cercetătorii au dorit să vadă dacă adăugarea unor plante medicinale la un stil de viață sănătos este o strategie mai eficientă în tratarea SOP.

La studiu au fost incluse 122 de femei din Australia, cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani, cu un indice de masă corporală mai mare sau egal cu 24.5 kg/m2, diagnosticate cu SOP. Au fost excluse femeile care urmau un tratament cu estrogeni, progesteroni și/sau antidepresive, pentru a nu exista interacțiuni ale acestor medicamente cu plantele administrate.

Toate participantele au trebuit să-și modifice dieta și să introducă mișcare fizică regulată în viața de zi cu zi. În acest sens, au primit consiliere din partea unui nutriționist și a unui fiziolog și programe individualizate.

Grupul experimental (60 de femei) au primit, pe lângă programul de exerciții fizice, o formulă din plante medicinale: lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), scorțișoară (Cinnamomum verum), sunătoare (Hypericum perforatum) și bujor chinezesc (Paeonia lactiflora), combinate în părți egale, echivalentul a 750 mg de plante uscate sub formă de tablete singulare.

Participantele au primit câte 3 tablete pe zi din această formulă de plante și o tabletă separată, cu extract de Tribulus terrestris Forte (echivalentul a 13,5 g de părți aeriene de plantă), de 3 ori pe zi, doar în timpul fazei foliculare a ciclului menstrual.

Combinația de plante medicinale selectate pentru tratament au avut ca scop țintirea mai multor mecanisme fiziopatologice implicate în SOP.

Femeile cu oligomenoree au început tratamentul în ziua a 5-a a ciclului menstrual, iar femeile cu amenoree au început în săptămâna 1 a studiului. Toate au urmat tratamentul timp de 10 zile consecutive.

[products ids=”2974, 3561, 2917″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

73% din participante au avut sesiuni de cel puțin 150 de minute de exerciții pe săptămână. 86% au luat decizii mai responsabile legate de dietă, cu 2 porții de fructe și 5 porții de legume pe zi.

La începutul studiului, durata ciclului menstrual era în medie de 106 zile la grupul experimental și de 109,5 zile la grupul de control.

După 3 luni, au fost raportate reduceri semnificative a duratei ciclurilor menstruale la grupul experimental (-42,3 de zile) și atingerea normalității (20-34 de zile). La grupul de control, îmbunătățirile au fost minime (-2,9 zile).

Au fost semnalate creșteri ale nivelului de estradiol și scăderea hormonului luteinizant la grupul experimental.

Plantele medicinale au influențat pozitiv și alți parametri, precum insulina a jeun, greutatea corporală, indicele de masă corporală, circumferința taliei, tensiunea arterială și șansele de concepție.

Totodată, grupul experimental a raportat o îmbunătățire a simptomele de depresie, anxietate, stres și a calității vieții în general.

2 participante au avut efecte adverse: simptome asemănătoare gripei (dureri de cap, letargie, dureri articulare sau sângerări uterine anormale).

Atenție, nu consumați plantele folosite în acest studiu fără recomandarea medicului, pentru a avea parte de un tratament eficient (corect dozat) și a evita posibilele reacții adverse.

Sursă: Natural Medicine Journal, Lifestyle and Herbs for Polycystic Ovary Syndrome: https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2018-02/lifestyle-and-herbs-polycystic-ovary-syndrome

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *