SALVIA – planta care salvează vieți

Salvia face parte din aceeași familie de plante aromate din care face parte și menta, conținând peste 900 de specii în întreaga lume.

Ceaiul de salvie a fost folosit în medicina tradițională pentru problemele digestive și circulatorii, pentru afecțiunile respiratorii (tuse, astm, angină), pentru inflamațiile gurii și ale gâtului, pentru depresie, transpirații excesive și multe alte boli.

SALVIA – PROPRIETĂȚI

Uleiurile esențiale de salvie au fost de asemenea utilizate în tratamentul unui spectru larg de boli, de la cele nervoase până la cele cardiace, circulatorii, respiratorii, metabolice și endocrinologice.

Principalii compuși ai salviei sunt: 1,8-cineol, camfor, borneol, camfen, alfa- și beta-tujon, linalol, alfa- și beta-cariofilen, alfa- și beta-pinen, acid salvianolic, acid rosmarinic, acid carnosolic, acid ursolic, flavonoide și terpenoide.

Flavonoidele și compușii fenolici au proprietăți antioxidante puternice și activități antibacteriene. Antioxidanții joacă un rol important în protejarea organismului împotriva stresului oxidativ și al radicalilor liberi care cauzează diverse boli: diabet, boli de inimă, cancer, disfuncții cerebrale sau deficite imunitare.

Un studiu a arătat că după consumul de ceai de salvie, timp de 2 săptămâni, statusul antioxidant din ficat s-a îmbunătățit. Ceaiul de salvie a demonstrat și efecte antivirale.

SALVIA – BENEFICII

• Memorie

Speciile de salvie sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra tulburărilor neurologice și cerebrale, precum depresie, probleme de memorie sau ischemie cerebrală. Ajută la restaurarea funcțiilor mentale pierdute sau deteriorate, precum se întâmplă în boala Alzheimer. Salvia îmbunătățește memoria și cogniția, mărește vigilența, starea de calm și mulțumire.

• Diabet

Salvia este un remediu tradițional împotriva diabetului în multe țări. Studiile pe animale au arătat că planta scade nivelurile de glucoza serică fără să afecteze producția de insulină a pancreasului. Extractele apoase din salvie au demonstrat de asemenea activități asemănătoare insulinei.

Un studiu a arătat că 300 ml de ceai de salvie, de 2 ori pe zi, a crescut apărarea antioxidantă și a îmbunătățit profilul lipidelor, fără să creeze hepatotoxicitate.

Infuziile din salvie s-au dovedit la fel de eficiente ca Metformin – un medicament oral pentru diabet folosit în tratamentul diabetului de tip 2, care scade producția de glucoză din ficat și mărește acțiunea insulinei.

• Cancer

Cancerul este o creștere anormală a celulelor care tind să se înmulțească într-un ritm necontrolat. În unele cazuri, acestea se răspândesc în alte zone ale corpului. Un factor important implicat în proliferarea și metastazarea celulelor canceroase este capacitatea tumorilor de a produce un număr mare de vase noi de sânge (proces numit angiogeneză).

Un studiu a arătat că extractul de salvie în concentrații farmacologice inhibă angiogeneza în vivo. Acidul ursulic regăsit în salvie a inhibat în mod eficient angiogeneza, invazia celulelor tumorale și metastazele. Ceaiul de salvie s-a dovedit util în cancerul de colon, de ficat și de prostată.

• Colesterol

Un studiu pe șobolani lipidemici a arătat că salvia scade colesterolul plasmatic, colesterolul LDL și trigiceridele, și crește colesterolul HDL.

Extractele de salvie s-au dovedit eficiente și în prevenirea oxidării colesterolului LDL și implicit a bolilor cardiovasculare.

• Obezitate

Câteva studii au arătat că salvia are efecte anti-obezitate. Aceasta a redus creșterea greutății corporale și acumularea de greutate de grăsime epididimală la șorecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, după 14 zile.

[products ids=”10397, 3554, 4525, 7004″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

• Bufeuri

Salvia este folosită în mod tradițional în tratamentul transpirației excesive și a bufeurilor, precum și în alte simptome de menopauză asociate.

• Infecții bacteriene

Ceaiul de salvie a demonstrat o activitate antibacteriană puternică. Cel mai eficientă a fost împotriva următoarelor bacterii: Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae și Proteus.

Extractele hidroalcoolice de salvie au dovedit un efect inhibitor asupra unor carii dentare care produc bacterii precum Streptococul mutans, Lactobacillus rhamnosus și Actinomyces viscosus.

Aceste rezultate sugerează faptul că salvia poate fi un remediu natural pentru afecțiunile care vizează cavitatea bucală și dinții. Uleiul esențial de salvie în concentrații mari s-a dovedit mai eficient decât antibioticele.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Nu au fost raportate efecte secundare asociate cu administrarea salviei. Doza uzuală este sigură. În cantități mari, însă, planta poate cauza probleme severe, din cauza conținutului de tujon.

Sursă: Mohsen Hamidpour, Rafie Hamidpour, Soheila Hamidpour, and Mina Shahlari. Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer. Journal of Traditional Complementary Medicine. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/

2 comments
  1. Interesant este totul; aceste plante si altele pe care le gasim in gradina sunt valorificate de catre nutritionisti si vandute sub forma unor pastile la preturi “piperate”; este bine sa folosim si direct din “Natura”,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *