Semințele de CHIA au BENEFICII remarcabile pentru întregul organism

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Chia (Salvia hispanica) sunt niște semințe minuscule, originare din Mexic și Guatemala, al căror nume derivă din spaniolă și înseamnă „uleios”. Sunt folosite în scop alimentar de aproape 5.500 de ani. Vechii mayași și azteci le foloseau la prepararea unor remedii medicinale.

SEMINȚELE DE CHIA – BOGATE ÎN PROTEINE, FIBRE ȘI MINERALE

Nu întâmplătoare le este denumirea. Semințele de chia conțin cantități mari de acizi grași esențiali Omega-3 (34%), pentru care sunt extrem de apreciate de către nutriționiști. Chia este una puținele plante medicinale care produc ulei esențial într-o cantitate mare, folosită pentru prepararea capsulelor de Omega-3.

În aceste semințe mici găsim de asemenea proteine de calitate (20%), un conținut excelent de fibre (25%), vitamine, minerale și compuși antioxidanți (polifenoli, acid clorogenic, acid cafeic, quercetină).

Fibrele măresc volumul scaunului, ajută la prevenirea diverticulozei și a cancerului. La diabetici, fibrele încetinesc procesul de digestie și eliberare a glucozei, îmbunătățesc mișcările intestinale și reduc colesterolul plasmatic.

Au un conținut mult mai bogat în calciu, magneziu și potasiu decât laptele.

SEMINȚELE DE CHIA – PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE

Semințele de chia au o concentrație mare de fitosteroli, compuși cu efecte cardioprotectoare, antimicrobiene și anticancerigene. Beneficiile lor sunt însă mult mai diverse, după cum reiese din rezultatele mai multor studii:

• protejează inima (au efecte cardioprotectoare și tonice cardiace)
• au efecte hipotensive
• ajută la controlul hipertensiunii arteriale și a trigliceridelor
• contribuie la scăderea colesterolului LDL și la creșterea colesterolului HDL
• ajută la controlul dislipidemiei (nivel mare de grăsimi în sânge)
• ajută la controlul diabetului
• ajută la repararea țesuturilor afectate
• îmbunătățesc starea generală de bine
• au proprietăți antiinflamatoare
• au activitate antioxidantă
• au acțiune antiplachetară
• au proprietăți anti-cancerigene și antineoplazice
• combat anemia
• produc efecte laxative
• îmbunătățesc dermatita
• au efect analgezic
• au proprietăți antidepresive, anxiolitice
• îmbunătățesc vederea și imunitatea
• sunt utile în constipație, boala celiacă
• utile în dureri articulare, tulburări renale
• ajută la dilatarea vaselor de sânge
• au efecte antivirale

Datorită profilului nutrițional dens, chia este inclusă în diferite produse alimentare: de panificație, batoane din cereale, gustări, suplimente nutriționale, biscuiți, salate, băuturi. Semințele nu au efecte alergice, toxice sau anti-nutriționale asupra organismului.

[products ids=”7500, 7548, 4803, 7556, 11019″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Sursă: Rahman Ullah, M. Nadeem, A. Khalique, M. Imran, S. Mehmood, A. Javid, and J. Hussain, Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review, articol publicat în Journal of Food Science andTechnology. 2016 Apr; 53(4): 1750–1758, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *