SEMINȚELE de SUSAN scad COLESTEROLUL și previn formarea TUMORILOR

Cercetătorii indieni consideră semințele de susan „un rezervor de componenți nutriționali, cu numeroase efecte benefice și promotoare de sănătate pentru oameni”.

Sunt o sursă bună de proteine, vitamina B1, fibre și minerale – fosfor, calciu, magneziu, fier, mangan, cupru și zinc. Semințele conțin 50-60% de ulei de calitate, bogat în acizi grași polinesaturați (PUFA) și antioxidanți naturali.

Conțin de asemenea o clasă unică de lignani (sesamină și sesamolină), care au demonstrat efecte hipo-colesterolemiante (inhibă absorbția și sinteza colesterolului) în studiile pe oameni.

Cercetătorii suedezi scriu că lignanii au efecte hipotensive, îmbunătățesc funcțiile ficatului asociate cu metabolismul alcoolului și au efecte anti-îmbătrânire. Studiile recente au arătat că semințele de susan protejează ficatul și inima și au efecte anti-cancerigene.

Lignanii, tocoferolii și fitosterolii sunt compușii cei mai valoroși din punct de vedere farmacologic. Aceștia au efecte antioxidante, prin care protejează organismul împotriva speciilor reactive de oxigen și a bolilor degenerative, precum cancerul, ateroscleroza și bolile cardiovasculare.

Datorită activității antioxidante și a altor funcții la nivel molecular, susanul reduce riscul anumitor tipuri de cancer. Poate fi folosit ca agent terapeutic adjuvant în ameliorarea procesului de dezvoltare și progresie a tumorilor.

Uleiul de susan ajută la vindecarea arsurilor (de soare și de foc) și altor afecțiuni cronice ale pielii. Are efecte antibacteriene împotriva unor patogeni puternici, precum Stafilococi, Streptococi și fungi (piciorul de atlet). Grație proprietăților emoliente, poate fi întrebuințat ca ulei de masaj.

În India, uleiul de susan este folosit ca apă de gură antibacteriană, ca remediu pentru anxietate, insomnie, amețeală, dureri de cap și vedere încețoșată.

În zonele sudice ale Indiei acesta se folosește și la gătit. Lubrifiază intestinele și hrănește viscerele interne, combate constipația și ajută la tratarea viermilor intestinali.

 

Surse bibliografice:

1. Niti Pathak, A.K. Rai, Ratna Kumari, and K.V. Bhat, „Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability”, articol publicat în Pharmacognosy Reviews. 2014 Jul-Dec; 8(16): 147–155, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127822/
2. Majdalawieh AF, Massri M, Nasrallah GK, „A comprehensive review on the anti-cancer properties and mechanisms of action of sesamin, a lignan in sesame seeds (Sesamum indicum)”, articol publicat în European Journal of Pharmacology. 2017 Nov 15;815:512-521, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29032105
3. Kamal-Eldin A, Moazzami A, Washi S., „Sesame seed lignans: potent physiological modulators and possible ingredients in functional foods & nutraceuticals”, articol publicat în Recent Patents on Food, Nutrition and Agriculture. 2011 Jan;3(1):17-29, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21114470

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *