SILICIUL – susține sănătatea OASELOR, PIELII, PĂRULUI și UNGHIILOR

Siliciul este al doilea cel mai abundent element de pe pământ și al treilea cel mai abundent oligoelement din corpul uman. Se găsește în apă, în plante și în surse animale.

SILICIUL SUSȚINE SĂNĂTATEA PIELII, PĂRULUI ȘI UNGHIILOR

Este pus în legătură cu tot ce înseamnă sănătatea pielii, a părului, a unghiilor și a oaselor. Datorită faptului că susține sinteza optimă a colagenului, ajută la îmbunătățirea rezistenței și elasticității pielii. Cercetătorii susțin că șuvițele de păr cu cel mai mare conținut de siliciu au o rată mai mică de cădere și mai multă strălucire.

Cea mai mare parte din compoziția unghiilor este constituită din siliciu. Astfel se explică de ce unghiile fragile, cu tendință de rupere indică un deficit de siliciu.

Un studiu realizat pe 50 de persoane cu vârsta de 40-65 de ani care prezentau semne de îmbătrânire prematură a pielii de pe față ca urmare a expunerii repetate la razele ultraviolete, suplimentele cu siliciu au îmbunătățit caracteristicile suprafeței pielii și proprietățile sale mecanice.

Autorii acestui studiu au remarcat de asemenea o îmbunătățire notabilă a fragilității unghiilor și părului la persoanele care au primit suplimente cu siliciu.

Un alt studiu randomizat pe 48 de voluntari, a arătat că siliciul a mărit rezistența șuvițelor de păr la rupere și cădere, datorită faptului că acesta produce un efect structural asupra fibrelor de păr.

SILICIUL ȘI OASELE

Deși este prezent în toate țesuturile corpului, cea mai mare concentrație se află în oase și alte țesuturi conjunctive, precum piele, păr, artere și unghii.

Studiile in vitro au demonstrat că siliciul stimulează sinteza colagenului de tip 1 și diferențierea ostoblastelor (celule care secretă matricea pentru formarea oaselor).

La animale, siliciul îmbunătățește incorporarea calciului în oase, mărește densitatea minerală osoasă și reduce fragilitatea oaselor.

În studiile pe animale postmenopauzale a arătat că nivelurile cele mai mari de siliciu din corp au stimulat formarea oaselor și au redus excreția calciului prin urină.

Mecanismul prin care siliciul ajută la formarea oaselor nu este pe deplin elucidat. Cercetătorii cred că acesta îmbunătățește mineralizarea fără să afecteze rata formării sau pierderii osoase. Ar putea avea și un efect asupra colagenului de îmbunătățire a rezistenței oaselor independent de densitatea minerală.

SILICIUL ȘI OSTEOPOROZA

Statisticile arată că în țările cu cel mai mare aport de siliciu (140-200 mg/zi) din dietă, precum China și India, populația are cea mai mică rată de fracturi la șold, comparativ cu alte țări.

Dietele cu un conținut de peste 40 mg de siliciu pe zi au fost asociate cu o densitate minerală crescută a femurului comparativ cu un aport mai mic de 14 mg de siliciu pe zi. Consumul de siliciu din dietă scade odată cu vârsta, cu circa 0,1 mg pe an.

Rapoartele pe femei postemenopauzale și modele de osteoporoză postmenopauzală au arătat că suplimentarea moderată cu siliciu are un efect benefic asupra mineralizării și densității osoase, independent de alți factori.

ALIMENTE BOGATE ÎN SILICIU

– bere
– vin roșu
– stafide
– fasole verde
– cereale integrale (cu un conținut mare de tărâțe)
– pâine din făină integrală
– apă minerală
– orez brun integral

CAPSULE CU SILICIU ORGANIC, DIN COADA-CALULUI

Cei de la Herbagetica au capsule cu Siliciu organic, care conține extract de siliciu din coada-calului și pulbere de coada-calului – planta cu cel mai mare conținut de acest mineral.

[products ids=”11294, 9124, 3729, 9174, 11037″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Capsulele cu Siliciu organic nu sunt recomandate persoanelor cu pietre la rinichi sau edeme cardiorenale. Trebuie cerut acordul medicului pentru administrarea acestora pe perioada sarcinii și alăptării.

Surse:
1. Lidiane Advincula de Araújo, Flavia Addor, and Patrícia Maria Berardo Gonçalves Maia Campos. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4938278/
2. Charles T. Price, Kenneth J. Koval, and Joshua R. Langford. Silicon: A Review of Its Potential Role in the Prevention and Treatment of Postmenopausal Osteoporosis. International Journal of Endocrinology. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671293/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *