Spanacul, „mătura intestinului“, planta de leac pentru zeci de afecţiuni

Calităţile curative ale spanacului sunt cunoscute şi apreciate din cele mai vechi timpuri. Strămoşii noştri îl foloseau pentru a se trata de anumite afecţiuni, ca şi iarbă de leac, dar de asemenea ca şi hrană. Spanacul a mai fost numit şi „mătura intestinului„ pentru că este poate cel mai bun mijloc de a ne curăţa intestinele şi de a regenera sistemul digestiv.

“Spanacul se consumă ca şi aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, şi lista poate continua. Aveţi grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă, sau foarte puţin opărit”, explică dr. Cătălin Luca.

Se consumă aşadar frunze proaspete de spanac în salate, în diverse combinaţii şi se poate bea chiar un pahar de suc proaspăt de spanac, dimineaţa, pentru combaterea depresiei, acesta ajutând şi la refacerea organelor bolnave, la tratarea ulcerului, a anemiei, tratează de asemenea migrenele, abcesele dentare, sângerarea gingiilor, bolile de rinichi sau vezică, convulsiile, şi lista poate continua. Se pot face şi cataplasme cu frunze de spanac opărite cu care se tratează anumite răni.

Ce conţine

“Spanacul conţine săruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii.

Să nu uităm de faptul că spanacul crud şi cel opărit este o sursă importantă de beta-caroten, luteină şi xanten, ajutându-ne să ţinem deoparte afecţiunile oculare. De asemenea, spanacul are un conţinut ridicat în minerale, şi anume potasiu şi sodiu, astfel că tensiunea arterială este reglată mult mai uşor iar fluxul sangvin intră în parametrii normali, ceea ce determină sănătatea inimii”, spun specialiştii.

Antioxidanţii din compoziţia spanacului determină, şi ei, la rândul lor, consolidarea muşchilor inimii şi tratarea unor afecţiuni cardiovasculare destul de grave. Vitamina K conţinută de spanac joacă un rol important în reţinerea calciului în oase şi prevenirea osteoporozei. Razele vătămătoare ale soarelui nu ne vor mai leza atât de uşor pielea, datorită conţinutului crescut de pigmenţi şi fitonutrienţi din spanac.

Contraindicaţii la consumarea spanacului

“În principiu, consumul de spanac nu este contraindicat total. Spanacul poate fi introdus în alimentaţia bebeluşilor încă dinainte ca aceştia să împlinească un an. Dar hiperuremicii, persoanele cu litiază urică, trebuie să consume spanac cu moderaţi”, spune dr. Luca.

Iată câteva motive pentru care spanacul trebuie consumat cât mai des posibil:

Cancer: Flavonoidele sunt prezente din abundenţă în spanac. S-a dovedit că acestea încetinesc diviziunea celulară în cazul cancerului de stomac şi de piele. Mai mult, spanacul oferă o protecţie importantă împotriva apariţiei cancerului agresiv de prostată.

Antiinflamator: Neoxantina şi violaxantina sunt prezente în cantităţi mari în compoziţia spanacului şi au rol antiinfalmator, conform www.sfatulmedicului.ro.

Antioxidanţi: Vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul şi seleniul sunt prezente în spanac. Toate acestea luptă împotriva apariţiei osteoporozei, aterosclerozei şi hipertensiunii arteriale.

Tensiune arterială: Peptidele din spanac inhibă enzima de conversie a angiotensinei, reglând tensiunea arterială.

Vedere: Luteina şi zeaxantina sunt antioxdidanţi prezenţi în spanac, care au rolul de a proteja ochii de apariţia cataractei, dar şi de degenerescenţa maculară legată de vârstă.

Imunitate: O cană de spanac conţine peste 337 unităţi din doza zilnică de vitamina A, care nu doar protejează, ci şi întăreşte anumite puncte de intrare în corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar şi intesinal.

Piele: Spanacul conţine cantităţi mari de vitamina A, care ajută la păstrarea sănătăţii pielii, la menţinerea umidităţii acesteia, luptând împotriva psoriazisului, keratinizării, acneei şi chiar a ridurilor.

Oase: O cană de spanac fiert oferă organismului peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina K, ce poate preveni activarea excesivă a osteoclastelor, dar care susţine sinteza osteocalcinei, proteina esentială pentru menţinerea şi creşterea densităţii oaselor umane.

Calcifiere: Vitamina K este o componentă esenţială a procesului numit carboxilare, ce previne formarea de calciu în ţesuturi. O cană cu spanac luptă împotriva declanşării aterosclerozei, bolilor cardiovasculare şi accidentelor vasculare cerebrale.

Funcţia creierului şi a sistemului nervos: Abundenţa de vitamina K din spanac contribuie foarte mult la formarea unui sistem nervos sănătos şi a funcţiei cerebrale, prin furnizarea unei cantităţi esenţiale a unui tip de grăsime esenţială pentru procesul producţiei tecii de mielină, care se află în jurul nervilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *