SUNĂTOARE + GINSENG – un duo care combate DEPRESIA

Statisticile arată că peste 350 de milioane de persoane din lume suferă de depresie, iar acest număr este astăzi într-o continuă creștere. Incidența este mai crescută în rândul femeilor. Din păcate, tulburările depresive continuă să fie nediagnosticate și netratate corespunzător.

Depresia afectează semnificativ calitatea vieții. Creează dificultăți în familie și în societate, și scade productivitatea la locul de muncă.

Terapiile disponibile pentru tratarea tulburărilor psihice, mentale sau emoționale – precum medicamentele și psihoterapia – pot crea un anumit disconfort pentru persoanele depresive. Din acest motiv, foarte puțini caută soluționarea problemei pe cale medicală.

SUNĂTOAREA – BENEFICII

Fitoterapia vine în sprijinul acestor persoane cu o serie de plante care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Sunătoarea este una din cele mai populare remedii pentru depresie și anxietate.

Cercetătorii americani au realizat recent (2016) o recenzie pe literatura disponibilă în domeniu. Au fost examinate 35 de studii care au inclus un număr de 6993 de pacienți cu depresie ușoară și moderată.

Comparativ cu placebo, extractul de sunătoare a produs mai multe răspunsuri la tratament. Comparativ cu pacienții care au primit antidepresive sintetice, cei tratați cu sunătoarea au fost mai puțini predispuși la reacții adverse. Nu a existat de asemenea nici o diferență în ceea ce privește eficiența tratamentelor.

Concluzia autorilor a fost că tratamentul cu sunătoare nu este diferit de medicația antidepresivă convențională, fiind totodată mai bun decât placebo.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pe relația dintre sunătoare și depresia severă. Din acest motiv, rezultatele acestei recenzii trebuie interpretate cu prudență.

GINSENG – BENEFICII

Ginseng-ul este o altă plantă care poate fi folosită pentru prevenirea stărilor depresive. Acesta reglează răspunsul imun și modificările hormonale cauzate de stres și susține homeostaza.

Mai precis, ginsegul este o plantă adaptogenă, care ajută corpul să se adapteze la factorii de stres. Prin faptul că suprimă eficient stresul, ginseng-ul previne depresia și anxietatea, dar și bolile fizice asociate cu stresul. Aceste efecte au fost demonstrate în studiile pe animale.

Nivelul de eficiență împotriva depresiei al ginseng-ului este similar cu cel al medicamentului Fluoxetin, folosit în episoadele de depresie majoră.

Planta are multe alte beneficii asociate: acționează pozitiv asupra creierului și inimii, îmbunătățește memoria, previne boala Alzheimer, protejează sistemul nervos, ameliorează anxietatea și poate fi utilă în prevenirea și tratarea afecțiunilor inflamatorii cronice, precum diabetul, artrita reumatoidă și astmul alergic.

SUNĂTOARE ȘI GINSENG – UN ANTIDEPRESIV NATURAL

Pe piață există un produs care conține ambele plante – sunătoare și ginseng, conceput de dr. Ionuț Moraru. Are numeroase proprietăți:

– antidepresive, anxiolitice, imunostimulatoare, antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, hepatoprotectoare și coleretice.

[products ids=”11070, 11043, 3478, 4280″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Este indicat în stările depresive care pot surveni în perioada de dezintoxicare de alcool, narcotice sau alte substanțe dopante.

Reduce episoadele de depresie, ajută la cicatrizarea mucoasei gastro-intestinale, fiind util în colecistite, ulcere gastrice și duodenale. Stimulează vezica biliară leneșă.

MOD DE ADMINISTRARE

Se ia câte 1 capsulă seara, înainte de cină, cu un pahar de apă. Durata unei cure este 1 lună. Atenție, sunătoarea nu trebuie administrată pe perioade lungi, deoarece poate cauza tulburări psihomotorii, eritem edematos sau fenomene de fotosensibilizare (nu se recomandă expunerea la soare după consumul plantei).

Surse:
1. Eric A. Apaydin, Alicia R. Maher, Roberta Shanman, Marika S. Booth, Jeremy N. V. Miles, Melony E. Sorbero and Susanne Hempel. A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Systematic Reviews. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010734
2. Seungyeop Lee and Dong-Kwon Rhee. Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety, and the hypothalamic–pituitary–adrenal axis. Journal of Ginseng Research. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628357/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *