Tărâțele de PSYLLIUM normalizează SCAUNUL, susțin scăderea în GREUTATE, reduc COLESTEROLUL

Tărâțele de psyllium sunt comercializate ca un supliment alimentar bogat în fibre, util pentru tratarea problemelor digestive.

Fibrele din psyllium absorb acizii biliari și colesterolul și ajută la eliminarea lor din corp în timpul mișcărilor intestinale.

Spre deosebire de alte suplimente bogate în fibre, psyllium nu fermentează în intestin, ci își păstrează structura gelatinoasă. Cinci studii au arătat că gelul format de psyllium în stomac acționează ca un normalizator al scaunului:

• în caz de constipație – înmoaie scaunele tari, mărește rata tranzitului și îmbunătățește frecvența mișcărilor intestinale;

• în caz de diaree – îmbunătățește consistența scaunelor moi sau lichide care produc diaree, încetinește rata tranzitului, reduce urgența de eliminare și scade frecvența mișcărilor intestinale.

Un consum mare de fibre a fost asociat cu o scădere de 30% a riscului de creștere în greutate sau de apariție a obezității. Fibrele care au proprietatea de a forma un gel în stomac, precum pectina și psyllium, s-au dovedit eficiente în creșterea sațietății și reducerea aportului energetic ulterior.

Rezultatele unor studii sugerează că vâscozitatea ridicată a fibrelor și caracterul non-fermentativ al acestora ar putea juca un rol-cheie în scăderea în greutate pe termen lung.

Două studii au arătat că consumul de psyllium dă mai multă sațietate și reduce foamea dintre mese. Participanții au primit între 3.4 și 10.2 g de psyllium pe zi, administrate înainte de micul-dejun și de masa de prânz, timp de 3 zile. Efectele secundare au fost simptome gastrointestinale ușoare.

Un studiu apărut în anul 2012 în PLoS One a arătat că 6 g de psyllium pe zi, timp de 6 săptămâni, a îmbunătățit distribuția grăsimii și profilul lipidelor (parametri ai sindromului metabolic). Studiul a fost realizat pe băieți cu vârsta de 15-16 ani, cu risc crescut de sindrom metabolic.

La începutul studiului, 44% din participanți erau supraponderali sau obezi. 28% aveau o sensibilitate scăzută la insulină. Administrarea de fibre a produs o scădere de 4% a grăsimii abdominale și a colesterolului LDL.

[products ids=”6062, 4505, 6510″ orderby=”date” columns=”3″ order=”desc”]

O recenzie apărută în anul 2018 a arătat că tărâțele de psyllium ajută la scăderea colesterolului. Cercetătorii au analizat rezultatele a 28 de studii clinice realizate pe persoane cu niveluri de colesterol normale și mari.

Au descoperit că o doză zilnică de 10 g de tărâțe de psyllium, administrată cel puțin 3 săptămâni, produce o scădere a nivelului de colesterol LDL și a unei substanțe regăsită în particulele lipidelor (ApoB) asociată cu bolile de inimă.

Atenție, tărâțele de psyllium nu trebuie ingerate ca atare, ci doar după ce au fost amestecate cu o cantitate suficientă de apă și după ce au stat la înmuiat și s-au transformat într-o masă gelatinoasă. După consumul acestora este recomandat să se bea o cană de apă, pentru a preveni constipația.

Surse:
1. Johnson W. McRorie, Jr, PhD, FACG, AGAF, FACN. Evidence-Based Approach to Fiber Supplements and Clinically Meaningful Health Benefits, Part 2. Nutrition Today. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415970/
2. Martin de Bock, José G. B. Derraik, Christine M. Brennan, Janene B. Biggs, Greg C. Smith, David Cameron-Smith, Clare R. Wall, and Wayne S. Cutfield. Psyllium Supplementation in Adolescents Improves Fat Distribution & Lipid Profile: A Randomized, Participant-Blinded, Placebo-Controlled, Crossover Trial. PLoS One. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407232/
3. Brum JM, Gibb RD, Peters JC, Mattes RD. Satiety effects of psyllium in healthy volunteers. Appetite. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27166077
4. Harvard Health Publishing, Harvard Medical School, Psyllium fiber: Regularity and healthier lipid levels? https://www.health.harvard.edu/heart-health/psyllium-fiber-regularity-and-healthier-lipid-levels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *