Totul despre FIBROMUL uterin + REMEDII naturale

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Circa 30-40% din femei dezvoltă fibrom uterin până la vârsta de 50 de ani. Din păcate, lipsa simptomatologiei face ca această problemă să fie adesea trecută cu vederea și nediagnosticată la timp.

CE ESTE FIBROMUL

Fibroamele sunt tumori benigne, care cresc din cauza dominației estrogenului asupra progesteronului. Estrogenul este un hormon de stimulare a creșterii, de aceea un nivel mărit poate declanșa dezvoltarea fibroamelor.

Aceste crescături sunt mai frecvent întâlnite în perioada de premenopauză și deseori dispar de la sine după menopauză. Ele creează probleme atunci când se măresc foarte mult sau se înmulțesc și cauzează dureri sau sângerări/hemoragii în timpul sau între menstruații.

Unele femei au și alte simptome asociate, precum urinări frecvente sau modificări ale tranzitului intestinal, din cauză că fibroamele mari pun presiune pe vezică sau pe colon. Fibroamele se înrăutățesc când femeia afectată are un stil de viață nesănătos: suferă de stres, nu face mișcare, nu mănâncă și nu doarme bine.

Soluția pe care o oferă medicii este histerectomia – operația de eliminare a fibroamelor prin îndepărtarea uterului.

REMEDII NATURALE PENTRU FIBROMUL UTERIN

Dr. Susan Richards susține că femeile care se confruntă cu fibrom uterin pot apela la metode mai sigure și mai naturale pentru controlul simptomelor, fără să apeleze la operație.

• Dietă pentru reglarea hormonilor

Pentru aducerea estrogenului la un nivel normal este necesar să se evite alimentele care stimulează producția de estrogen, precum alcoolul, zahărul și grăsimile saturate.

Se recomandă creșterea consumului de alimente bogate în fitoestrogeni – substanțe din punct de vedere chimic și funcțional cu estrogenul natural al femeii. Fitoestrogenii diminuează efectele estrogenului prin faptul că aceștia se leagă de receptorii de estrogen de pe țesutul fibromului, înlocuind estrogenul puternic din corp.

Fructele și legumele colorate, cerealele integrale (hrișca, semințele de in măcinate, produsele din soia) – sunt surse bune de fitoestrogeni și de alți nutrienți necesari pentru echilibrarea hormonală, întărirea capilarelor și reducerea sângerărilor uterine.

• Suplimente utile în fibromul uterin

Dr. Susan recomandă zilnic următoarele suplimente:

– 50 mg de complex de vitamine B
– 500 mg de vitamina C tamponată
– 400 IU de vitamina E
– 700 mg de calciu
– 350 mg de magneziu

Acești nutrienți susțin capacitatea ficatului de a metaboliza estrogenul, de a bloca efectele stimulente creșterii fibroamelor și menținerea tonusului muscular uterin.

• Nutrienți cu efecte benefice asupra hormonilor și uterului

Semințele de in sunt bogate în lignani și o sursă bună de fitoestrogen natural. Se pot lua câte 4-6 linguri de semințe măcinate pe zi.

N-acetil Cisteina este un supliment care ajută la normalizarea ciclului ovarian și la stimularea nivelurilor de progesteron pentru reechilibrarea estrogenului. Dr. Susan recomandă 1,200 mg pe zi.

O plantă deosebit de utilă pentru problemele femeilor este Vitex Agnus Castus, comercializată ca supliment hormonal. Conține cel puțin 3 fitoestrogeni care blochează estrogenul și ajută la reechilibrarea raportului dintre estrogen și progesteron. Totodată, susține ovulația sănătoasă, necesară pentru producția de progesteron. Dr. Susan recomandă 225 mg pe zi de Vitex Agnus.

• Mișcarea fizică

Un studiu recent apărut în American Journal of Epidemiology a arătat că femeile care fac mișcare în mod regulat sunt mai puțin predispuse la fibroame mari, problematice.

Excesul de grăsime corporală contribuie la creșterea producției de estrogen și susține dominația acestuia asupra progesteronului. Femeile supraponderale trebuie să practice o oră de exerciții fizice sau mișcare fizică pe zi, cel puțin 5 zile pe săptămână.

[products ids=”4282, 4521, 4884, 4264″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Sursă: Dr. Susan Richards, „How to fight fibroids naturally & without side effects”, articol publicat pe site-ul Dr. Susan’s Healing & Healthy Living: https://drsusanshealthyliving.com/how-to-fight-fibroids-naturally-without-side-effects/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *