Ulei de măsline și lămâie – la ce ajută?

Ulei de masline cu suc de lamaie
Ulei de masline cu suc de lamaie:

Tratamentul cu ulei de măsline și lămâie este intens popularizat pe internet. Cei mai mulți folosesc combinația dintre ulei de măsline și suc de lămâie pentru ficat, fiere, pietre și constipație.

Aceste două ingrediente sunt puncte forte ale dietei mediteraneene. De altfel, o mare parte din beneficiile acestui regim alimentar se datorează consumului de ulei de măsline.

Ulei de masline cu suc de lamaie
Ulei de masline cu suc de lamaie: Freepik – www.freepik.com

Compuși importanți în uleiul de măsline

Uleiul de măsline extra virgin este bogat în grăsimi mononesaturate, în special în acid oleic. Studiile epidemiologice au arătat că dietele bogate în acid oleic pot reduce riscul bolilor de inimă coronariene. Acest efect se obține însă numai dacă uleiul de măsline este folosit ca înlocuitor pentru grăsimile saturate sau grăsimile trans din dietă.

Și antioxidanții au un rol important în prevenirea bolilor. Studiile au demonstrat că antioxidanții din uleiul de măsline ajută la eliminarea radicalilor liberi implicați în apariția cancerului și a altor boli cronice, precum și în îmbătrânirea organismului.

Cei mai importanți compuși antioxidanți din uleiul de măsline sunt:

– polifenolii
– tocoferolii
– beta-carotenul
– luteina
– scualen
– acizii fenolici și derivații lor (acid vanilic, acid galic)
– alcooli fenolici (tirozol, hidroxitirozol)
– secoiridoide (oleuropeină, oleocantal)
– lignani
– flavone (luteolină)

Ce beneficii are uleiul de măsline?

Polifenolii au efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, antivirale, antitrombotice, antimutagene și hipoglicemiante, anti-îmbătrânire, antitumorale, antivirale și imunomodulatoare.

Persoanele care folosesc des ulei de măsline în dietă beneficiază de o protecție mai mare împotriva bolilor cardiovasculare. Asta deoarece uleiul de măsline ajută la scăderea markerilor cardiometabolici:

– tensiunea arterială
– glicemia
colesterolul LDL și colesterolul oxidat

Consumul crescut de ulei de măsline a fost asociat cu rate mai mici de demență, Alzheimer și declin cognitiv cauzat de vârsta înaintată. Totodată, previne obezitatea și cancerul.

Uleiul de măsline, este – așa cum apreciază oamenii de știință -, un aliment funcțional. Adică un aliment ale cărui beneficii merg dincolo de aspectul nutrițional.

 

Ulei de măsline și lămâie pentru constipație

Uleiul de măsline poate fi util în constipație. Două studii au confirmat acest beneficiu. Acest ulei a ajutat la curățarea colonului și la reducerea simptomelor de constipație (1 linguriță de ulei pe zi, pe stomacul gol). Poate fi amestecat și suc de lămâie, în cantități egale.

Citește și: Propoliv – capsule cu propolis și ulei de măsline

Ulei de măsline și lămâie pentru ficat

Un studiu publicat în anul 2018 în jurnalul „Nutrition” a arătat că uleiul de măsline și lămâia pot ameliora inflamația ficatului, înrăutățită de o dietă bogată în grăsimi.

Cercetătorii au folosit un produs numit „Citrolive”, care conține extracte de citrice și frunze de măslin. Acesta a redus raportul dintre ficat și greutatea corporală și a scăzut semnificativ excreția colesterolului total.

Dacă vrei să încerci tratamentul cu ulei de măsline și lămâie pentru constipație, pune 2 linguri de ulei de măsline și sucul de la 1 lămâie într-un pahar cu apă. Bea lichidul dimineața, pe stomacul gol. Această combinație ajută inclusiv imunitatea, potrivit fizioterapeutului Brenda Walding.

Citește și: Tratament naturist pentru ficat gras

Amestecul de ulei de măsline, suc de lămâie și miere (în cantități egale) poate fi util și împotriva răcelii și a gripei.

Fitoterapeutul Constantin Milică recomanda amestecul de ulei de măsline cu zeamă de lămâie dimineața, pentru curățarea ficatului și a vezicii biliare și pentru crizele de dischinezie biliară. După consum, se stă culcat pe partea dreaptă timp de 20-30 de minute.

Dacă vrei o rețetă de ulei de măsline și lămâie pentru pietre, îți recomandăm acest articol:

Cum se face corect tratamentul cu ulei de măsline și suc de lămâie pentru eliminarea pietrelor

Bibliografie:

1. Jodi Thornton-O’Connell, Jill Corleone, Dynamic Duo: The Healing Benefits of Olive Oil and Lemon, LIVE STRONG: https://www.livestrong.com/article/475782-the-healing-benefits-of-olive-oil-lemon/
2. Nadia Sabatini, Enzo Perri, Domenico Rongai, Food Quality: Balancing Health and Disease, Chapter 4 – Olive Oil Antioxidants and Aging, Handbook of Food Bioengineering, 2018, Pages 145-157: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128114421000043
3. Sergio Lopez, Francisco J.G. Muriana, Oleic Acid, in Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention, 2010, Science Direct: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/oleic-acid
4. Seray Kabaran, Olive Oil: Antioxidant Compounds and Their Potential Effects over Health, Intech Open, Submitted: May 4th 2018. Reviewed: August 19th 2018Published: November 5th 2018, Open access peer-reviewed chapter. DOI: 10.5772/intechopen.80993: https://www.intechopen.com/books/functional-foods/olive-oil-antioxidant-compounds-and-their-potential-effects-over-health
5. Amy Richter, Olive Oil for Constipation: Does It Work? Functional Nutrition Answers: https://www.functionalnutritionanswers.com/olive-oil-for-constipation/
6. Nicola Merola, Julián Castillo, Obdulio Benavente-García, Gaspar Ros and Gema Nieto, The Effect of Consumption of Citrus Fruit and Olive Leaf Extract on Lipid Metabolism, Nutrients. 2017 Oct; 9(10): 1062. Published online 2017 Sep 26. doi: 10.3390/nu9101062. PMCID: PMC5691679. PMID: 28954421: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5691679/
7. Raffaele Sacchi, Dorotea Della Medaglia, Antonello Paduano, Nicola Caporaso, Characterisation of lemon-flavoured olive oils. Article in LWT- Food Science and Technology 79 · January 2017 with 266 Reads. DOI: 10.1016/j.lwt.2017.01.025: https://www.researchgate.net/publication/312442834_Characterisation_of_lemon-flavoured_olive_oils

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *