Uleiul de LAVANDĂ – proprietăți, beneficii, utilizări

Lavanda, sau levănțica, așa cum este alintată de poporul român, este una din cele mai versatile plante din fitoterapia mondială. Încă din timpuri medievale, lavanda era folosită ca sursă de medicament, parfum, săpunuri, aromatizante și diverse meșteșuguri.

În medicina tradițională este folosită îndeosebi pentru relaxarea organismului, dar și pentru afecțiuni externe. Cel mai des este întrebuințată sub formă de ulei esențial sau ceai.

Ulei esential de lavanda beneficii

LAVANDA – COMPOZIȚIE CHIMICĂ

Genul „Lavandula”, din care face parte lavanda, include peste 30 de specii, zeci de subspecii și sute de hibrizi. Toate au proprietăți etnobotanice similare.

Principalii constituenți chimici din lavandă se numesc: linalool (35%), acetat de linalil (51%), 1,8-cineol B-ocimen, terpinen-4-ol și camfor. Nivelurile lor variază în funcție de specie.

Uleiul de lavandă este obținut din florile plantei Lavandula angustifolia, prin distilare cu aburi. Compușii principali sunt folosiți în aromaterapie.

LAVANDA – PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE

Tot mai multe studii arată că uleiul de lavandă poate fi un remediu eficient pentru tratarea unor tulburări neurologice.

Câteva investigații realizate pe animale și pe oameni sugerează proprietăți anxiolitice, stabilizante la nivelul dispoziției, analgezice, anticonvulsive și neuroprotectoare.

Lavanda este utilă împotriva depresiei și anxietății, datorită efectelor sedative și calmante. Medicii medievali o prescriau în tratamentul epilepsiei și atacurilor de migrene.

Mai mult, datorită acțiunii sale analgezice și antispasmodice, este considerată eficientă și în tratamentul durerilor, tremurului și spasmelor. Experimentele in vivo și in vivo au arătat că uleiul de lavandă are și efecte anestezice locale.

ULEIUL DE LAVANDĂ – BENEFICII

Efectele lavandei asupra sistemului nervos au fost evaluate recent de cercetători din Germania și Iran pe animale. Rezultatele testelor au arătat că expunerea continuă a șobolanilor la uleiul esențial de lavandă timp de 7 zile a inhibat semnificativ comportamentul și depresiv. Uleiul de lavandă a produs efecte anti-anxietate și anti-conflictuale notabile.

Efectele uleiului de lavandă au fost comparate cu Clordiazepoxidă și Diazepam – anxiolitice de referință, iar rezultatele au arătat că este la fel de eficient.

Inhalarea linalool-ului din uleiul de lavandă a redus anxietatea și comportamentul agresiv, și a crescut interacțiunea socială la șoareci.

În alt studiu, expunerea la lavandă a îmbunătățit memoria spațială deficitară, indusă de disfuncții ale sistemului colinergic.

Administrarea plantei la animale cu boala Alzheimer (injectate special) a dus la regresia deficitelor de învățare spațială.

Aplicarea repetată a lavandei la șoareci a dus la o instalare mai rapidă a somnului și a crescut durata acestuia.

Uleiul esențial de lavandă a fost testat și pe șoareci cu ischemie cerebrală indusă. Acesta a redus semnificativ deficitele neurologice, dimensiunea infarctului și daunele neuronale.

ULEI DE LAVANDĂ – UTILIZĂRI

Uleiul esențial de lavandă este cel mai frecvent utilizat în aromaterapie (inhalare), la masaj și băi.

Spre deosebire de alte uleiuri esențiale, uleiul esențial de lavandă poate fi aplicat pe piele și nediluat. Cu toate acestea, este bine să faceți un teste înainte, și dacă apar reacții adverse, să îl diluați cu un ulei vegetal, potrivit indicațiilor de pe prospectul produsului.

Bibliografie: Peir Hossein Koulivand, Maryam Khaleghi Ghadiri and Ali Gorji. Lavender and the Nervous System. Evidence Based Complementary Alternative Medicine. 2013: 681304: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/

[products ids=”3317, 3860, 5523, 6400″ orderby=”date” columns=”4″ order=”desc”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *