ULEIUL esențial de LĂMÂIE – destresant, neuroprotector, antibacterian, analgezic, anti-obezitate

Uleiurile esențiale de citrice sunt folosite în diverse industrii: a alimentelor, a băuturilor, a parfumurilor și a produselor de îngrijire a corpului sau de curățare a casei. Sunt de asemenea folosite în aromaterapie și în scop terapeutic.

Uleiul esențial de lămâie (Citrus limon) oferă o notă de prospețime produselor în care este adăugat. Oricine poate aprecia că parfumul său are efecte energizante și revitalizante.

ULEIUL ESENȚIAL DE LĂMÂIE – PROPRIETĂȚI

Cercetătorii americani au publicat un studiu în 2018 în care au prezintă activitățile biologice ale uleiurilor esențiale citrice. În ceea ce privește uleiul esențial de lămâie, cercetătorii apreciază că acesta are următoarele proprietăți:

– anti-stresante
– anxiolitice
– stimulente ale creativității și bunei-dispoziții
– neuroprotectoare
– anti-obezitate
– antioxidante
– analgezice
– citotoxice
– chimio-protectoare
– antispasmodice
– antiemetice în sarcină (greață și vărsături)
– stimulent al memoriei, atenției, concentrării, performanței cognitive
– antibacteriene
– antifungice
– insecticide
– anti-acarieni

Uleiul esențial de lămâie este un bun eliberator al stresului. Studiile pe șoareci au arătat că inhalarea mirosului produce efecte destresante.

Efectele citotoxice au fost demonstrate împotriva celulelor umane de cancer mamar, pulmonar și de prostată.

Capacitatea neuroprotectoare se datorează activității sale antioxidante remarcabile, prin care combate daunele radicalilor liberi asupra celulelor. Expunerea prelungită (2 săptămâni) la uleiul esențial de lămâie induce modificări semnificative în circuitele neuronale implicate în anxietate și durere (studiu pe șobolani).

Uleiul esențial de lămâie suprimă creșterea greutății corporale. Mărește nivelul de atenție și concentrare, performanța cognitivă, dispoziția și memoria studenților în timpul procesului de învățare. Șobolanii expuși la uleiul esențial de lămâie au găsit mai repede țintele decât grupul de control.

La femeile gravide, inhalarea acestui ulei reduce intensitatea senzației de greață și vărsături cu 33%.

Un alt beneficiu important este acela de combatere a agenților bacterieni și fungici puternici, precum:

– Bacillus cereus
– Mycobacterium smegmatis
– Listeria monocytogenes
– Lactobacillus cruvatus
– L. sakei
– Micrococcus luteus
– Escherichia coli
– Klebsiella pneumoniae
– Pseudococcus aeruginosa
– Proteus vulgaris
– Enterobacter gergoviae
– E. ammnigenus
– Stafilococul auriu
– S. carnosus
– S. xylosus
– Aspergillus niger
– A. flavus
– Penicillium verrucosum
– P. chrysogenum
– Kluyveromyces fragilis
– Rhodotorula rubra
– Candida albicanis
– Hanseniaspora guilliermondii
– Debaryomyce shansenii

[products ids=”5473, 8617, 8665, 8587, 5491″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

Pentru a preveni oxidarea compusului d-limonen, uleiurile esențiale citrice trebuie păstrate în recipiente închise la culoare, la temperaturi de 4 grade Celsius. Nu folosiți uleiuri esențiale oxidate,adică vechi.

Pentru a evita posibilele reacții adverse, diluați uleiul esențial cu un ulei vegetal înainte de a-l aplica pe piele.

Unele uleiuri esențiale sunt concepute și pentru uz intern, în timp ce altele doar pentru uz extern. Cu toate acestea, este indicat să cereți sfatul medicului dacă doriți o administrare internă.

Sursă: International Journal of Molecular Science. 2018 Noura S. Dosoky and William N. Setzer. Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073409/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *