O porție de OVĂZ pe zi ține doctorul departe

Aproape că nu există mic-dejun la americani care să nu conțină ovăz. Deși dieta lor în general nu este cel mai bun model de urmat, acest obicei de a consuma ovăz la masa de dimineață este foarte sănătos.

Ovăzul este una din cele mai hrănitoare cereale de pe pământ. Este bogat în fibre solubile, care dau sațietate și ajută la scăderea nivelului de colesterol. Aceste fibre măresc timpul tranzitului intestinal și reduc absorbția glucozei.

CE CONȚINE OVĂZUL

Compoziția de nutrienți a ovăzului este bine echilibrată. Conține mai multe proteine și grăsimi decât majoritatea cerealelor. 78 g de ovăz uscat ne poate oferi:

– 191% din doza zilnică de mangan
– 41% din DZR de fosfor
– 39% din DZR de vitamina B1
– 34% din DZR de magneziu
– 24% din DZR de cupru
– 20% din DZR de fier
– 20% din DZR de zinc
– 11% din DZR de acid folic
– 10% din DZR de vitamina B5

Ovăzul conține și cantități mai mici de calciu, potasiu, vitaminele B3 și B6, precum și vitamina E.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE OVĂZ

• Previne bolile cardiovasculare. Acest beneficiu se datorează antioxidanților și fibrelor, care scad colesterolul LDL, precum și lignanilor din plante (ex. enteroclactone), care au efecte cardioprotectoare.

• Combate constipația. Ovăzul conține atât fibre solubile, cât și insolubile, care ajută la reglarea mișcărilor intestinale și implicit la prevenirea constipației. În acest scop, este indicat să fie consumat dimineața.

• Ține sub control nivelul zahărului din sânge. Ovăzul este indicat în alimentația diabeticilor datorită faptului că ajută la stabilizarea zahărului din sânge. Fibrele și carbohidrații complecși încetinesc conversia acestuia în zaharuri simple, iar beta-glucanul (un tip de fibră) întârzie scăderea nivelurilor de zahăr din sânge înainte de mese și încetinește creșterea lor după mese.

• Scade riscul de cancer. Lignanii, același compus care previne bolile cardiovasculare, reduce și riscul cancerelor hormonale, precum cancerul mamar, ovarian și de prostată. Ovăzul este așadar benefic atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

• Reduce tensiunea arterială. Dacă suferiți de hipertensiune arterială, o doză zilnică de ovăz poate combate această problemă. Poate fi servite atât dimineața, cât și seara. Datorită conținutului de magneziu, ovăzul ajută la prevenirea atacului de cord și a accidentelor vasculare cerebrale prin relaxarea vaselor de sânge, susținerea mușchiului cardiac și reglarea tensiunii arteriale.

[products ids=”4952, 6266, 4864, 2993, 7744″ orderby=”date” columns=”5″ order=”desc”]

• Susține scăderea în greutate. Sărac în calorii, ovăzul este un aliment care încetinește digestia și dă sațietate pentru mai mult timp. Implicit, reduce poftele alimentare și ajută la scăderea greutății corporale. Beta-glucanul din ovăz crește nivelul unui hormon care suprimă senzația de foame, numit colecistochinină.

• Mărește răspunsurile imune la boli. Ingredientul-cheie al acestui beneficiu este tot beta-glucanul, care ajută neutrofilele să ajungă mai rapid la locul unei infecții din corp și mărește capacitatea acestora de a elimina bacteria pe care o găsesc acolo.

O alegere inspirată pentru orice masă a zilei. Ovăzul este un mic-dejun sățios și energizant (datorită conținutului de proteine), potolește crizele de foame din timpul zilei și poate constitui în același timp o gustare ușoară pentru cină.

Ovăzul este extrem de versatil. Poate fi servit sub formă de fulgi cu lapte și alte cereale, poate fi adăugat în diverse aluaturi și compoziții, ca atare, sau măcinat sub formă de făină în prealabil.

Surse:
1. Healthline, 9 Health Benefits of Eating Oats and Oatmeal: https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-oats-oatmeal#section1
2. NDTV Food, 9 Amazing Benefits Of Oats: Does A Bowl Of Oatmeal A Day, Keep Diseases At Bay? https://food.ndtv.com/health/benefits-of-oats-1234330

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *