Continut Show
Vitamina A face parte din puținele vitamine cu rol antioxidant în corp. Este importantă pentru vedere, pentru funcționarea sistemului imunitar și reproducere.
Susține de asemenea sănătatea inimii, a plămânilor și a rinichilor. Vitamina A este solubilă în grăsimi și se întâlnește în numeroase alimente.
În realitate, există două forme de vitamina A:
– vitamina A preformată, care se găsește în carne, pește și produse lactate
– și provitamina A, care se găsește în legume, fructe și alte produse din plante
Cea mai valoroasă formă de provitamina A din alimentele vegetale este beta-carotenul.
Alimente care conțin vitamina A
Pentru un aport adecvat de vitamina A (și alți nutrienți importanți), este important să avem o dietă cât mai variată și echilibrată.
În mod natural, vitamina A se găsește în următoarele alimente:
• ficatul de vită și alte organe de animale
• somon
• legume de culoare verde, portocalie și galbenă (broccoli, morcovi, dovlecel)
• pepene galben, caise, mango
• produse lactate
Organele de animale sunt bogate în vitamina A, dar au și un conținut crescut de colesterol, de aceea ele trebuie consumate în cantități reduse.
Suplimente cu vitamina A
Vitamina A sintetică se găsește în farmacii sub formă de acetat de retinol sau palmitat de retinol (vitamina A preformată) sau beta-caroten (provitamina A).
Există suplimente doar cu vitamina A, precum și suplimentele cu multivitamine.
Vitamina A – beneficii
Dat fiind rolul esențial al acestei vitamine în menținerea vederii, nu este de mirare că ea poate preveni bolile oculare. Vitamina A ajută la convertirea lumii în semnale electrice care ajung la creier. Un prim simptom al lipsei de vitamina A este vederea slabă în întuneric sau orbirea nocturnă (nictalopie).
Totodată, vitamina A poate preveni și orbirea cauzată de degenerescența maculară asociată cu vârsta înaintată. Un studiu a arătat că, la persoanele peste 50 de ani cu degenerescență maculară, un supliment cu antioxidanți (inclusiv beta-caroten) poate reduce riscul progresiei acestei boli cu 25 de procente.
Citește și: Luteina – antioxidantul care protejează ochii și vederea
Vitamina A are implicații în creșterea și dezvoltarea celulelor și de aceea poate avea un rol preventiv în anumite tipuri de cancer. Studiile observaționale au arătat că dacă este consumat în cantități mari, beta-carotenul reduce riscul de limfom Hodgkin, cancer cervical și cancer vezical.
Nu același lucru se poate spune despre dozele mari de vitamina A din surse animale. Nici suplimentele cu vitamina A nu au demonstrat aceste efecte. Dimpotrivă, unele cercetări sugerează că fumătorii care iau suplimente cu beta-caroten au un risc mai mare de cancer pulmonar.
Vitamina A mărește apărarea naturală a organismului prin faptul că susține sănătatea mucoaselor de la nivelul ochilor, plămânilor, intestinului și a organelor genitale și previne infectarea acestora. Are un rol important și în producția de celule albe de sânge, care capturează patogenii din fluxul sanguin.
De aceea, deficitul de vitamina A ne poate predispune la infecții. Inclusiv recuperarea organismului după o boală este mai greoaie în lipsa unui aport adecvat de vitamina A.
Unele studii susțin că un aport redus de această vitamină crește riscul de apariție a acneei.
Pe lângă calciu, proteine și vitamina D, oasele au nevoie de și vitamina A pentru a crește optim și a se dezvolta. La persoanele cu niveluri mici (sau prea mari!) de vitamina A, riscul de fracturi este mai mare.
Cumpără de aici vitamina A naturală:
[products ids=”3835″ orderby=”date” columns=”1 order=”desc”]
Nu în ultimul rând, vitamina A este importantă pentru sistemul reproductiv al femeilor și bărbaților. Ea ajută la creșterea normală a embrionului în perioada sarcinii.
Experimentele pe șobolani au arătat că deficitul de vitamina A împiedică dezvoltarea celulelor spermei și poate duce la infertilitate. În egală măsură reduce șansele de procreare la femei.
Lipsa de vitamina A – simptome
Dat fiind că această vitamină se găsește atât în alimentele de origine animală, cât și în cele de origine vegetală, deficitul este destul de rar.
Există însă anumite persoane predispuse la carențe de vitamina A, precum:
– bebelușii, copiii mici
– femeile însărcinate
– femeile care alăptează
– persoanele cu fibroză chistică
Lipsa de vitamina A afectează în mod deosebit ochii și pielea. La bebeluși și copiii mici, deficitul poate duce la xeroftalmie, o afecțiune oculară care reduce capacitatea de a vedea în lumină slabă. Dacă nu este tratată optim, boala poate progresa spre orbire.
– piele uscată
– acnee, coșuri
– eczeme
– ochi uscați
– infertilitate
– creștere întârziată la copii
– infecții dese în gât și piept
– vindecare dificilă a rănilor
Surse bibliografice:
1. National Institutes of Health, Vitamin A: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-Consumer/
2. Helen West, 6 Health Benefits of Vitamin A, Backed by Science, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-a-benefits#section6
3. Lizzie Streit, 8 Signs and Symptoms of Vitamin A Deficiency, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-a-deficiency-symptoms#section1