Continut Show
Infecția urinară este una din cele mai frecvente probleme cu care se confruntă în special femeile. Poate afecta rinichii, uretra, vezica urinară sau oricare altă parte a sistemului urinar.
Te invităm să descoperi în acest articol cauzele infecțiilor urinare, modul de transmitere și soluții. Prima linie de tratament o reprezintă antibioticele. Însă există și remedii naturale care pot fi folosite ca adjuvant. Ele nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medic.
Simptomele unei infecții urinare
Nu este greu să îți dai seama că suferi de o infecție urinară. Simptomele sunt ușor de recunoscut:
• senzație de arsură în timpul urinării
• urinări frecvente cu jet redus de urină
• urină cu sânge
• urină tulbure
• urină cu aspect de ceai și miros puternic
• dureri în zona pelviană (la femei)
• dureri rectale (la bărbați)
Femeile acuză de obicei dureri în zona pelviană, iar bărbații dureri rectale.
Majoritatea infecțiilor urinare se dezvoltă la nivelul tractului urinar inferior, care cuprinde uretra și vezica urinară. Infecția vezicii urinare este de obicei mai dureroasă.
Este important ca ea să nu se răspândească la rinichi, deoarece de aici poate ajunge în sânge. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul pune diagnosticul de „urosepsis”, o afecțiune care poate duce la hipotensiune arterială, șoc sau chiar deces.
Iată care sunt simptomele unei infecții la rinichi:
• durere și sensibilitate în zona lombară superioară și în laterale
• frisoane
• febră
• greață și vărsături
Simptomele infecțiilor renale sunt asemănătoare și la femei și la bărbați. Persoanele vârstnice pot prezenta confuzie, de aceea infecțiile urinare sunt mai greu de diagnosticat la persoanele cu demență.
Din fericire, infecția urinară nu se transmite de la o persoană la alta.
Infecția urinară la copii
Un copil cu infecție urinară poate prezenta o stare generală de rău. Urinează în pat sau nu urinează din cauza senzației de înțepătură.
Bebelușii au temperatura peste 37,5 grade Celsius, sunt iritați, nu se hrănesc cum trebuie.
Infecția urinară în sarcină
Sarcina predispune o femeie la infecții urinare. De îndată ce constată că are simptome specifice, ea trebuie să meargă la medic. Infecția urinară poate crește tensiunea arterială și riscul de naștere prematură.
Totodată, există riscul ca infecția să ajungă la rinichi. Nu luați antibiotice fără acordul medicului dacă sunteți însărcinată!
Tipul, doza și durata tratamentului cu antibiotice trebuie stabilit doar de doctor. Acesta va alege forma potrivită luând în calcul partea afectată a tractului urinar.
Dacă este vorba despre o infecție a rinichilor, poate fi nevoie de antibiotice administrate intravenos.
Infecția urinară – cauze și factori de risc
Infecțiile urinare sunt cauzate de microbi. Cele mai multe sunt bacterii. În cazuri mai rare, ele pot fi provocate de fungi sau virusuri.
Iată câteva din cauzele apariției infecțiilor urinare:
– pietre la rinichi (care blochează tractul urinar)
– prostată mărită (care împiedică golirea completă a vezicii urinare)
– constipația (la copii)
– cateter urinar
Sarcina, imunitatea scăzută, scăderea estrogenului după menopauză și vârsta înaintată sunt factori de risc pentru infecțiile urinare.
Infecția urinară netratată
Cu cât mai repede este tratată infecția urinară, cu atât mai bine. Dacă pacientul nu primește tratamentul corespunzător la timp, există riscul ca patogenul să ajungă în tractul urinar superior și de acolo în sânge. În acest caz, infecția va fi mai greu de tratat.
Așadar, dacă bănuiești că ai o infecție urinară, nu amâna vizita la medic. O simplă probă de urină poate confirma diagnosticul.
Infecția urinară recidivantă
Infecția urinară care tinde să reapară poate avea cauze care necesită investigații mai amănunțite. Medicul poate solicita o ecografie abdominală, o pielogramă intravenoasă, o citoscopie sau un tomograf. Infecția urinară recidivantă se tratează tot cu antibiotice, însă pe durate mai mari de timp.
Există și infecții urinare ușoare, care dispar în câteva zile. Disconfortul cauzat de acestea poate fi atenuat prin aplicarea unei comprese calde pe burtă, prin administrarea unui paracetamol (la copii se poate da paracetamol lichid), prin odihnă și consum adecvat de lichide.
Prevenirea infecțiilor urinare
– consumați minim 6 pahare de apă pe zi
– urinați la timp, nu țineți urina în vezică
– încercați supozitoare vaginale cu probiotice (la femeile cu infecții urinare recidivante)
– luați suplimente cu merișor (nu tratează o infecție deja instalată, ci doar previne apariția ei)
– ștergeți-vă din față în spate la toaletă
– faceți duș în loc de băi
– purtați lenjerie intimă din bumbac
– luați un probiotic cu Lactobacillus
Citește și: Merișorul și propolisul reduc frecvența infecțiilor urinare și nevoia de antibiotice
Ce NU trebuie să faci când ai o infecție urinară
– evită antiinflamatoarele nesteroidiene (precum Ibruprofenul), deoarece aceste medicamente cresc riscul de complicații la rinichi
– evitați pudra de talc și produsele parfumate la baie
– evitați lenjeria intimă din material sintetic
– evitați pantalonii strânși pe corp
[products ids=”4272, 10590, 3746, 10336″ orderby=”date” columns=”4 order=”desc”]
Bibliografie:
1. National Health Institutes, Urinary tract infections (UTIs): https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/
2. Verneda Lights and Elizabeth Boskey, Judith Marcin, Everything You Need to Know About Urinary Tract Infection, Healthline: https://www.healthline.com/health/urinary-tract-infection-adults
3. Mayo Clinic, Urinary tract infection (UTI): https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447