Ceaiul de hibiscus – beneficii, doză, contraindicații

Ceai de hibiscus – preparare, proprietati, contraindicatii

Ceaiul de hibiscus, renumit pentru culoarea sa roșie intensă și gustul dulce-acrișor, are beneficii foarte importante care abia încep să fie descoperite de publicul larg. Nimeni nu ar putea bănui, admirând frumusețea și grandoarea florilor de hibiscus (Hibiscus Sabdariffa) că acestea ar avea proprietăți terapeutice.

Planta crește în regiuni tropicale și subtropicale, precum America de Nord și sudul Asiei. În aceste zone, ceaiul de hibiscus se bea atât cald, cât și rece.

Ceai de hibiscus – preparare, proprietati, contraindicatii: Azerbaijan stockers – www.freepik.com

Ce conține ceaiul de hibiscus

Hibiscusul este considerat un produs nutraceutic, adică un produs care are beneficii care merg dincolo de cele nutriționale. A fost studiat împotriva depresiei, hipertensiunii arteriale, hiperlipidemiei, cancerului și a bolilor inflamatorii ale ficatului și rinichilor.

Compușii cei mai importanți din hibiscus sunt antocianinii. Acești antioxidanți sunt responsabili pentru culoarea roșie a florilor și a ceaiului. Planta mai conține polizaharide și acizi organici, cu un potențial uriaș în terapeutica modernă.

Ceai de hibiscus – proprietăți

În unele părți din Africa, ceaiul de hibiscus a fost folosit în vechime ca remediu pentru bolile de inimă, dureri în gât și febră. În Iran, oamenii îl consumau pentru efectele sale anti-hipertensive.

Ceai de hibiscus pentru tensiune arterială

Poate ați văzut că pe unele cutii cu ceai pentru scăderea tensiunii arteriale apare și hibiscusul ca ingredient. Vestea bună este că această utilizare a fost confirmată științific.

Un studiu din 2010, publicat în „Journal of Nutrition”, a demonstrat că acest ceai scade presiunea arterială la persoanele cu un risc crescut de hipertensiune.

Citește și: Ceai pentru hipertensiune arterială

Participanții câte 3 căni de ceai pe zi, timp de 6 săptămâni. O cană a avut 226 ml. de ceai. Comparativ cu grupul care a primit placebo, cei care au băut ceai de hibiscus au prezentat o scădere notabilă a tensiunii arteriale sistolice.

În 2015, o meta-analiză pe mai multe studii a confirmat că acest ceai reduce nivelul tensiunii arteriale sistolice dar și diastolice.

Ceai de hibiscus pentru colesterol

Un studiu din anul 2011 a comparat efectele ceaiului de hibiscus cu efectele ceaiului negru pe 90 de persoane cu hipertensiune arterială. Tratamentul a constat în administrarea a 2 doze de ceai pe zi, timp de 15 zile.

După 1 lună, nici un grup nu a prezentat modificări ale colesterolului LDL, însă ambele grupuri au avut parte de o creștere a nivelului de colesterol HDL.

O recenzie apărută în 2014 sugerează că ceaiul de hibiscus crește colesterolul bun și totodată scade nivelul de colesterol rău și de trigliceride. Alte studii au obținut însă rezultate contradictorii.

[products ids=”7034, 10429, 9162″ orderby=”date” columns=”4 order=”desc”]

Ceai de hibiscus pentru slăbit

Există cercetări care au arătat că hibiscusul reduce indicele de masă corporală, greutatea corporală, grăsimea corporală și raportul dintre șold și talie.

Consumul de hibiscus în doze mari (nu sub formă de ceai) ar putea atenua riscul de obezitate, dat fiind faptul că are efecte anticolesterolemiante, potrivit unui studiu făcut în Mexic.

Majoritatea studiilor susțin ideea că hibiscusul și compușii săi activi au un rol important în prevenirea bolilor cronice și a bolilor degenerative asociate cu stresul oxidativ.

Ceai de hibiscus – preparare

Ceaiul de hibiscus se poate prepara din flori uscate, la vrac, sau din pliculețe.

Se folosesc 2 lingurițe de flori la o cană de apă clocotită. Plantele se lasă la infuzat 5 minute, pentru un gust mai bogat, sau 2 minute pentru o aromă mai slabă.

Ca să obțineți un ceai concentrat, lăsați planta mai mult de 5 minute la infuzat.

Se strecoară și se îndulcește cu miere, deoarece are un gust acrișor.

Ceai de hibiscus rece

Există și o rețetă de ceai rece de hibiscus (ice tea). Se pune ½ cană de flori uscate de hibiscus într-un litru de apă rece. Se lasă la macerat 8-12 ore în frigider apoi se strecoară.

Dacă vreți să îl îndulciți, evitați mierea și zahărul, deoarece nu se vor dizolva optim. Folosiți în schimb un sirop natural.

Pentru un plus de aromă, se pot adăuga la macerat bețe de scorțișoară, frunze de mentă sau felii de lămâie.

Ceai de hibiscus – contraindicații

O recenzie din 2013 susține că în cantități mari, planta ar putea vătăma ficatul (deși s-a dovedit eficient în doze mari în anumite afecțiuni).

Totodată, au fost semnalate interacțiuni cu unele medicamente diuretice (hidroclorotiazidă) în studiile pe animale, și cu acetaminofenul (Paracetamol) la oameni.

Dacă vreți să începeți o cură cu ceai de hibiscus și sunteți sub tratament cu orice fel de medicamente (mai ales cu antihipertensive sau antidiabetice), trebuie să îi comunicați cest lucru medicului. Asta deoarece acest ceai scade atât tensiunea, cât și nivelul de zahăr din sânge.

Ceaiurile din plante în general pot avea interacțiuni periculoase cu unele medicamente.

Unele surse susțin că hibiscusul poate fi dăunător dacă este consumat de persoanele care iau tratament (cloroquină) pentru malarie, deoarece scade eficiența acestuia.

Ceai de hibiscus în sarcină

Ceaiul de hibiscus nu este indicat pe perioada sarcinii și alăptării.

Surse bibliografice:

1. Megan Ware, Debra Rose Wilson, What’s to know about hibiscus tea, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318120.php

2. Riaz G, Chopra R, , A review on phytochemistry and therapeutic uses of Hibiscus sabdariffa L., Biomed Pharmacother. 2018 Jun;102:575-586. doi: 10.1016/j.biopha.2018.03.023. Epub 2018 Apr 5: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29597091

3. Erika Marty, How to Make Hibiscus Tea For Your Next Garden Tea Party, Cup of Leaf: https://www.cupandleaf.com/blog/how-to-make-hibiscus-tea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *