Crema de sânziene – beneficii, preparare (utilizare pentru tiroidă)

Crema de sanziene pentru tiroida

Sânzienele sunt flori cu o tradiție bogată la români. Cei mai mulți dintre noi le asociem cu sărbătoarea Rusaliilor (Pogorârea Duhului Sfânt).

Dincolo de aspectul lor mitologic, sânzienele au un statut medicinal la fel de bine cunoscut. Sunt folosite în scop terapeutic din cele mai vechi timpuri, în special ca diuretic și ca tratament pentru afecțiunile pielii.

Crema de sanziene pentru tiroida

Sânzienele – proprietăți și utilizări populare

Frunzele, tulpinile și florile de sânziene au proprietăți antispasmodice și astringente. Sunt considerate utile în nisip sau pietre la rinichi și probleme urinare. Au fost de asemenea folosite ca remediu pentru epilepsie și isterie.

Pulberea de sânziene poate fi aplicată pe piele pentru reducerea inflamației și a roșeții. Iar cataplasmele pe tăieturi, infecții ale pielii și răni care se vindecă greu. Sub formă de suc sau decocot din planta proaspătă, pot fi aplicate pe erupții cutanate.

Medicul grec Dioscorides recomanda alifia de sânziene pentru tratarea arsurilor, iar botanistul englez Culpepper a descoperit prin secolul al 17-lea că este folositoare în afecțiunile pielii la copii. Acesta prescria de asemenea decoctul de sânziene în sângerările interne și sângerările nazale, precum și în rănile interne.

Citește și: SELENIUL previne și ameliorează bolile TIROIDIENE

Din păcate, sânzienele nu au o prezență la fel de mare în medicina modernă. Astăzi, ele sunt cel mai des folosite sub formă de ceai sau alifie.

Crema de sânziene – beneficii

Cei de la Steaua Divină au o rețetă de cremă de sânziene care mai conține rășină de brad, ulei esențial de lavandă și ceară de albine.

Crema de sânziene are efecte antiinflamatoare, emoliente, cicatrizante și antiseptice. Poate fi folosită într-o gamă largă de probleme ale pielii, precum:

– răni
– furuncule
– pecingine
– ulcerații
– erizipel
– eczeme zemuinde
– acnee
– negi
– psoriazis
– râie
– erupții

Crema de sânziene poate fi aplicată și pe zonele corpului afectate de reumatism, artroză sau dureri intercostale.

Cremă de sânziene pentru tiroidă

Foarte multe persoane au auzit că crema de sânziene este bună pentru tiroidă. Nu se spune însă în ce tip de afecțiuni tiroidiene este recomandată. Se recomandă aplicarea ei pe gât, în zona glandei tiroide.

Citește și: Ceai pentru TIROIDĂ

Terapeuta austriacă Maria Treben spune că ceaiul de sânziene, folosit sub formă de gargară adâncă, ajută în gușă, o boală a glandei tiroide. Potrivit mărturiilor unei persoane care a folosit acest remediu, se pare că utilizarea zilnică a ceaiului diminuează gușa până la dispariție.

Crema de sânziene – preparare

Crema de sânziene se poate face în casă după o rețetă veche, recomandată de Maria Treben. Aveți nevoie de planta proaspătă. Drăgaica se spală bine apoi se stoarce cu ajutorul unui storcător electric, sub formă de suc.

Sucul proaspăt de sânziene se amestecă apoi cu puțin unt moale, pentru a obține o pastă. Alifia rezultată se păstrează la frigider. În toate cazurile indicate mai sus, crema de sânziene se folosește de 2-3 ori pe zi.

Crema de sânziene – contraindicații

Dacă vă știți cu alergie la sânziene sau la alte componente ale produsului, nu îl folosiți.

Este indicat să faceți un mic test înainte de utilizare, pe o porțiune mică de piele (exteriorul antebrațului). Dacă apar reacții alergice, evitați acest produs.

Dacă vreți să folosiți crema de sânziene în sarcină trebuie să întrebați medicul. Este bine însă să știți că nu a fost testată în acest sens.

Cremă de sânziene preț

Crema de sânziene se găsește la magazinele naturiste. Costă în jur de 7-10 lei. O puteți comanda și de pe internet, de aici:

Surse bibliografice:

1. Mrs. M. Grieve, Bedstraw, Lady’s, Botanical.com: https://botanical.com/botanical/mgmh/b/bedlad25.html
2. Practical Plants, Galium verum. Lady’s Bedstraw: https://practicalplants.org/wiki/Galium_verum
3. Betsy Strauch, Herb to Know: Our-Lady’s Bedstraw, Mother Earth Living: https://www.motherearthliving.com/plant-profile/an-herb-to-know-40
4. Maria Treben, Drăgaica, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 25-27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *