Simptome de depresie – manifestări psihice și fizice

Simptome depresie
Simptome depresie

Depresia este o tulburare de dispoziție care induce o stare de tristețe și lipsă de interes pentru orice lucru. Este important să recunoaștem simptomele depresiei, să descoperim care este cauza lor și ce putem face pentru a le alunga.

Tipuri de depresie

Există mai multe forme sau tipuri de depresie:

• depresie ușoară
• depresie moderată, cu un impact puternic asupra vieții
• depresie severă, care face imposibilă desfășurarea activităților de zi cu zi

Simptome depresie
Simptome depresie: Rawpixel.com – www.freepik.com

O stare profundă de tristețe pot avea cei care pierd o persoană dragă. Însă în cazul lor, tristețea vine și pleacă. Depresia dă o stare continuă de tristețe.

De asemenea, există depresia postnatală, care îi poate afecta inclusiv pe bărbați. Un alt tip de depresie este tulburarea bipolară (depresie însoțită de manie), precum și tulburarea afectivă sezonieră (depresia de iarnă).

Cea mai populară este depresia clinică sau tulburarea de depresie majoră, care este diferită de o simplă stare de tristețe sau descurajare în fața problemelor vieții.

Ea afectează nu doar starea de spirit, ci și gândirea și comportamentul. De aceea, o persoană depresivă va avea și simptome psihice, dar și simptome fizice.

În unele cazuri, tulburarea este atât de puternică, încât interferează cu activitățile zilnice obișnuite. Cel afectat poate pica ușor într-o stare de deznădejde, pierzând din vedere rostul sau sensul vieții sale.

Senzația de gol, neîmplinire și apatie sunt de asemenea specifice depresiei clinice. La bărbați, depresia se manifestă și prin simptome de supărare, mânie sau neliniște.

Simptome de depresie

Fiecare dintre noi avem momente când ne simțim căzuți, prăbușiți, pierduți. Cu cât mai dese și mai puternice sunt aceste simptome, cu atât mai probabil este vorba despre depresie.

Simptome psihice de depresie:

• tristețe permanentă
• dispoziție proastă
• senzație de deznădejde și neputință
• stare de plâns
• stimă de sine scăzută
• sentimente de vinovăție
• iritabilitate, intoleranță
• lipsă de motivare și interes
• dificultate de a lua decizii
• incapacitatea de a simți bucurie sau plăcere
• anxietate
• îngrijorare
• gânduri suicidale

Simptome fizice de depresie:

– lentoare în vorbire și mișcare
– scăderea apetitului
– scăderea sau creșterea greutății corporale
– constipație și alte probleme digestive
– dureri inexplicabile
– dureri de spate
– tulburări ale ciclului menstrual
– dificultatea de a dormi sau trezirea foarte devreme

Oboseala excesivă sau lipsa de energie este un alt semn ascuns de depresie. Peste 90% din persoanele depresie se simt epuizați.

Mai există o categorie de simptome de depresie care țin de sfera socială. Persoana afectată evită contactul cu alte persoane, se însingurează, își neglijează hobby-urile, întâmpină dificultăți în familie sau la locul de muncă.

Citește și: Turmericul are efecte protectoare împotriva tulburărilor neurologice (depresie, epilepsie, Alzheimer)

Cauzele depresiei

Există mai mulți factori care influențează apariția depresiei. Uneori este vorba despre un istoric familial. Da, înclinația spre depresie se poate moșteni din familie.

Alteori de vină sunt hormonii. Inclusiv dereglările chimice din creier (neurotransmițători) sau medicamentele pot afecta dispoziția.

Fără îndoială, evenimentele traumatizante, schimbările majore în viață și stresul excesiv pot duce la depresie.

Important de reținut!

Dacă suferi de depresie, este esențial să știi că stările pe care le ai nu reflectă realitatea. Ele sunt doar simptome ale unei tulburări. De aceea nu trebuie să te identifici cu ele.

Oricât de greu ți-ar fi, există întotdeauna o soluție, iar gândirea optimistă te poate ajuta să depășești momentele grele.

Trebuie să identifici cauza depresiei și să iei măsuri pentru a remedia situația. Un motiv pentru care nu reușești să îți revii este că nu te implici suficient în soluționarea problemelor.

Bibliografie:

1. Jayne Leonard, Timothy J. Legg, Recognizing the hidden signs of depression, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325513.php
2. Mayo Clinic, Depression (major depressive disorder): https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/symptoms-causes/syc-20356007
3. Help Guide, Depression Symptoms and Warning Signs: https://www.helpguide.org/articles/depression/depression-symptoms-and-warning-signs.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *